Pukkelspreekuur druk bezocht

Jongeren hebben blijkbaar veel behoefte aan informatie over acne. Het pukkelspreekuur dat we iedere schoolvakantie houden, wordt druk bezocht. Wat ons opvalt, is dat veel jongeren niet weten wat de oorzaak van acne is. Ook stoppen ze vaak voortijdig met voorgeschreven medicatie tegen acne. Uiteraard kunnen jongeren ook buiten de pukkelspreekuren bij ons terecht.

meisje-met-acnePukkelspreekuur
De afgelopen schoolvakanties hebben we veel aandacht besteed aan jongeren met acneklachten. Tijdens het pukkelspreekuur konden ze gratis met al hun vragen en onzekerheden over hun huid bij ons terecht. We bekeken hun huid en bespraken het gebruik van verzorgingsproducten en leefgewoonten. Daarnaast was er tijd om vragen te beantwoorden.

Bevindingen
Terugkijkend op verscheidene druk bezochte spreekuren, vallen een aantal dingen ons op. Voor veel jongeren blijkt de oorzaak van acne niet duidelijk te zijn. Ze weten daardoor niet wat ze ertegen kunnen doen en zoeken de oplossing vaak in het gebruik van veel verschillende verzorgingsproducten. Meisjes verstoppen zich daarnaast vaak achter foundation. Jongeren die lokale of systemische medicatie voor acne voorgeschreven hebben gekregen, blijken daarmee vaak te stoppen voordat een positief resultaat kan optreden. Ze doen dit omdat ze de bijverschijnselen als belastend ervaren.

Ons doel
De pukkelspreekuren zijn bedoeld om jongeren inzicht te geven in de ontstaanswijze en het beloop van de acne. Daardoor begrijpen ze hun huidproblemen beter, accepteren ze ze meer en kunnen ze er beter mee omgaan. Met dit inzicht kunnen ze ook kritisch naar (cosmetische) verzorgingsproducten kijken en ze beoordelen op werkzaamheid en het veroorzaken van huidreacties.

Jongeren die medicatie gebruiken, geven we uitleg over de werking van de werkzame stoffen en de huidreactie die daardoor ontstaat. We hebben gemerkt dat dit vaak een eyeopener is. Ze zijn daarna meer gemotiveerd om het middel ondanks bijwerkingen te blijven gebruiken tot het gewenste resultaat is bereikt.

Onze visie bij acneklachten
Tijdens de puberteit wordt uiterlijk vaak erg belangrijk gevonden. Pukkels en puisten maken jongeren onzeker. De cosmetica-industrie maakt daar gebruik van. Als pubers het proces van acne begrijpen en hun eigen huid 'kennen', weten ze ook dat veel (dure) verzorgingsproducten niet werken of zelfs een vervelende huidreactie veroorzaken.

Je kunt acne niet oplossen met allerlei smeersels. Maar met de juiste verzorging kunnen de klachten wel verminderen. De verzorging van de acnehuid is vaak eenvoudig, maar moet wel zijn toegesneden op het juiste type acne. Ook kleine aanpassingen in de dagelijkse gewoonten kunnen de klachten al doen verminderen. Met kennis en inzicht wordt acne voor pubers draaglijker en beheersbaar.

Kosteloos
In iedere schoolvakantie houden we een pukkelspreekuur. Ook buiten de pukkelspreekuren kunnen jongeren met acne altijd bij ons terecht. Het intakegesprek is kosteloos en vrijblijvend. Als een aanvullende acnebehandeling wenselijk is, wordt de behandeling vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dit bespreken we uiteraard voordat we met een eventuele vervolgbehandeling beginnen.

Terug naar de Nieuwsbrief

Copyright © 2018 Huid- en Oedeemtherapie Houten. Alle rechten voorbehouden.

 

 

Logo SEMH erkend   Logo KP   Logo NVH