Overbeharing: een emotionele belasting

hypertrichose-kleinHypertrichose en hirsutisme zijn voor vrouwen vaak een emotionele belasting. Dit speelt nog extra in de zomerperiode. Tegenwoordig zijn er goede behandelmethoden om de haren definitief te verwijderen: laserbehandeling en elektrische epilatie. Wij hebben met beide vormen ruime ervaring.

‘Plukken’
Regelmatig krijgen we vrouwen in de praktijk die pas na jaren de stap durven te zetten om hun probleem van overbeharing te bespreken. Tijdens het intakegesprek blijkt dat voor veel vrouwen het ‘plukken’ van de haren een dagelijkse, bijna obsessieve en tijdrovende bezigheid is. De zomerperiode wordt een kwelling, omdat ze de overbeharing op het lichaam niet meer onder kleding kunnen verbergen. Het idee van een spontaan zwembadbezoek wordt ineens een stressvolle ervaring.

Professionele begeleiding
Deze vrouwen hebben betrouwbare en professionele begeleiding en behandeling nodig. Er moet niet alleen gekeken worden naar de juiste aanpak voor het verwijderen van de haren, maar ook naar de oorzaak van de overbeharing, de emotionele belasting en de contra-indicaties. Zo worden complicaties en teleurstellende resultaten bij behandeling voorkomen.
Door het grote aanbod van commerciële behandelaars, weten patiënten echter vaak niet meer bij wie ze het beste terecht kunnen voor een betrouwbare en effectieve behandeling tegen passende kosten. Wij hebben de juiste opleiding en jarenlange ervaring.

Professionele behandelmethoden
Met de huidige behandelmethoden zijn de haren definitief te verwijderen. Laserbehandeling en elektrische epilatie zorgen voor een uitstekend resultaat, mits de behandelaar goed is opgeleid en veel ervaring heeft. Welke behandelvorm precies wordt gekozen, is afhankelijk van het soort haren, de hoeveelheid en het huidtype.

Laserbehandeling
Haarverwijdering met behulp van een laser is gebaseerd op selectieve fotothermolyse. Het doel is de haarfollikel te vernietigen zonder het omliggende weefsel te beschadigen. De chromofoor is het melanine in de haar. Daarom werken we in de praktijk met twee verschillende lasers voor ontharen.

Voor de lichtere huid, Fitzpatrick classificatie huidtype I t/m III waarbij de haren donkerder zijn dan de huid, gebruiken we een laser met een kortere golflengte. Voor de donkere huid, vanaf Fitzpatrick classificatie huidtype IV, gebruiken we een laser met een langere golflengte. Daardoor wordt absorptie van epidermaal melanine voorkomen.

Elektrische epilatie
Elektrische epilatie is gebaseerd op elektrothermolyse. De haarfollikel wordt verhit en vernietigd middels stroom. Deze vorm van ontharen is geschikt voor alle huidtypes en kan zowel bij gepigmenteerde als bij blonde en grijze haren worden toegepast. Elektrische epilatie is tijdrovend. Daarom is deze behandeling meer geschikt voor kleinere oppervlakken, zoals het gezicht.

Vergoeding
De behandeling van overbeharing in het gelaat wordt vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering. Behandeling van overbeharing op het lichaam wordt niet vergoed. Wij geven altijd voordat de behandeling begint, een duidelijk overzicht van de kosten.

Terug naar de Nieuwsbrief

Copyright © 2018 Huid- en Oedeemtherapie Houten. Alle rechten voorbehouden.

 

 

Logo SEMH erkend   Logo KP   Logo NVH