Nieuw onderzoek naar lymfoedeem

Recent wetenschappelijk onderzoek maakt duidelijk wat de effecten zijn van verscheidene huidtherapeutische behandelmethoden bij patiënten met lymfoedeem na een mammacarcinoom. Op grond daarvan is een Evidence Based Statement ontwikkeld voor huidtherapie bij deze patiëntengroep. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, in samenwerking met het Nederlands Paramedisch Instituut.

Effectiviteit van interventies
logo-nvhHet onderzoek is gericht op patiënten die secundair lymfoedeem in de arm hebben na medische behandeling voor mammacarcinoom. Bij de huidtherapeutische behandeling van deze groep worden verschillende interventies toegepast. Met interventie wordt hier bedoeld: een onlosmakelijk geheel aan verrichtingen. De effectiviteit van de meest voorkomende huidtherapeutische interventies is nu door middel van literatuuronderzoek geïnventariseerd. Ook is onderzocht in hoeverre bepaalde effecten kunnen worden toegeschreven aan een losstaande interventie. Deze resultaten zijn neergelegd in een Evidence Based Statement Huidtherapie over de effectiviteit van de verschillende behandelingen bij deze patiëntengroep.

Ervaring
In onze praktijk stemmen we de behandeling van deze patiënten altijd af op bewezen inzichten uit de literatuur, onze eigen ruime klinische praktijkervaring, ervaringen van collega’s en natuurlijk de ervaringskennis en eigenschappen van de patiënt zelf.

Terug naar de Nieuwsbrief

Copyright © 2018 Huid- en Oedeemtherapie Houten. Alle rechten voorbehouden.

 

 

Logo SEMH erkend   Logo KP   Logo NVH