Nationale Huidkankerdag en Zonnespreekuur

Op 17 mei 2014 vond de tweede Nationale Huidkankerdag plaats. Ook nu was de doelstelling om mensen te stimuleren regelmatig zelf de huid te controleren en zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken. De belangstelling was groot. Opvallend was dat veel mensen zich niet of nauwelijks tegen de zon beschermen.

Meer bezoekers dan vorig jaar
logo-nationale-huidkankerdag-mei-2014Ook dit jaar was Marieke actief betrokken bij de Nationale Huidkankerdag. Samen met de afdeling Dermatologie van het St. Antonius Ziekenhuis zijn 147 bezoekers gecontroleerd op huidveranderingen. Dat waren meer bezoekers dan vorig jaar. Bij 15 bezoekers stelden we een verdenking van maligniteit vast.

Leerzaam
Het was een zeer leerzame dag. Enerzijds om in korte tijd veel huidveranderingen te kunnen zien en beoordelen en anderzijds vanwege het besef dat nog lang niet iedereen het belang inziet van goede zonbescherming en zelfcontrole van de huid.

Weinig bescherming
Opvallend was dat met name bezoekers vanaf een jaar of zestig - vaak donker zongebruind - vrijwel geen of onvoldoende zonbescherming gebruiken. "Ik zit nooit in de zon," was een veel gehoorde opmerking. Men was dan ook verbaasd te horen dat ook tijdens een fietstochtje of wandeling zonbescherming noodzakelijk is. Dermatoscopisch onderzoek bij deze bezoekers vertoonde vaak zichtbare uv-schade.

Zonnespreekuur
Dit jaar houden we weer een Zonnespreekuur in onze praktijk met als doelstelling informatie te geven over de schadelijke invloed van de zon. Iedereen is welkom voor een kosteloos en vrijblijvend consult. Tijdens het consult kijken we naar het huidtype, het zonverleden en het zongedrag. Ook controleren we eventuele huidveranderingen. We verstrekken praktische tips voor zelfcontrole van de huid en iedereen krijgt een persoonlijk zonbeschermingsadvies. Hierbij hanteren we het standpunt zonbescherming van de NVDV. Bij verdachte plekjes verwijzen we naar u als huisarts.

In de zomermaanden
In de maanden juni, juli en augustus kunt u ook uw patiënten attenderen op het Zonnespreekuur. We werken op afspraak. De afspraak kan telefonisch via 088 – 320 36 53 gemaakt worden of via het contactformulier op de website www.huidtherapiehouten.nl. Op 3 juni verschijnt een artikel over het Zonnespreekuur in het Groentje.

De Nationale Huidkankerdag is een initiatief van de NVDV, de NVH, het Huidfonds en de Stichting Melanoom. Op deze dag was het voor iedereen in Nederland mogelijk de huid te laten controleren door een dermatoloog.

Copyright © 2018 Huid- en Oedeemtherapie Houten. Alle rechten voorbehouden.

 

 

Logo SEMH erkend   Logo KP   Logo NVH