Laserbehandeling vaataandoening

Vaatlaserbehandeling kan een uitkomst zijn voor patiënten met diverse vaataandoeningen, zoals bezemrijs varices en naevus flammeus. De aandoeningen zijn vaak onschuldig, maar worden door de patiënt als cosmetisch storend ervaren. Marieke van der Zeyst van Huid- en Oedeemtherapie Houten behandelt de patiënt met de geavanceerde vasculaire lasers van het St. Antonius Ziekenhuis, onder supervisie van een dermatoloog. 'Het is mooi om te zien hoe kinderen zich zekerder gaan voelen na de behandeling van hun wijnvlek'.

Huidaandoeningen
De vasculaire-laserbehandeling is geschikt voor patiënten met besenreis varices en oppervlakkige vasculaire aandoeningen in het gelaat en op de romp. Ook voor patiënten met diverse andere huidaandoeningen, zoals couperose, spider naevi, naevus flammeus, venous lake, (cherry) angioma en rosacea kan de vaatlaser een goede oplossing zijn.

Blauwe en rode bloedvaatjes
Marieke maakt gebruik van een van de twee vaatlasers op de afdeling Dermatologie van het St. Antonius Ziekenhuis. De Gentle Yag laser wordt gebruikt voor blauwe bloedvaatjes en de V-beam pulsed dye laser voor rode. Per geval beoordeelt ze hoe de golflengte van de vasculaire laser moet worden ingesteld. De lichtbundel van de laser richt zich in deze golflengte alleen op de erytrocyten. De erytrocyten absorberen het laserlicht, worden verhit en stollen, waardoor het bloedvat wordt vernietigd. Doordat de huidtherapeut de juiste instellingen kiest, blijft de huid intact.

Dermatoloog
De behandeling wordt uitgevoerd onder supervisie van een dermatoloog. Dankzij de samenwerking van de huidtherapeut met de dermatoloog zijn patiënten verzekerd van de beste vasculaire-laserbehandelingen in een veilige medische omgeving. Bij verdenking van onderliggende problemen wordt er altijd overlegd met een van de dermatologen. Uiteraard wordt u van de bevindingen van de dermatoloog op de hoogte gesteld.
Kinderen met een naevus flammeus
Marieke van der Zeyst: 'Leuk en bijzonder vind ik het behandelen van kinderen met een naevus flammeus. De meeste kinderen zijn al jaren onzeker geweest voordat er besloten wordt te behandelen. Vaak zit de naevus flammeus in het gezicht of op de hals en worden ze ermee gepest. Of ze krijgen constant vragen van andere kinderen. De behandeling vinden ze erg spannend: het is een groot apparaat en de procedure is best pijnlijk. Na een aantal behandelingen zien ze de wijnvlek kleiner worden en dan neemt hun gevoel van eigenwaarde toe. Je ziet die kinderen emotioneel weer sterker en dapperder worden, een prachtig gezicht!'

Intake in Houten
De intake vindt plaats in de praktijk in Houten. U kunt uw patiënten gewoon naar de praktijk verwijzen. Tijdens de intake worden patiënten goed geïnformeerd over de behandeling, de te verwachten resultaten en de kosten. Ze krijgen een folder mee waarin de behandelwijze duidelijk wordt uitgelegd. Voor de behandeling zelf wordt de patiënt vervolgens ingepland op het spreekuur van Marieke bij het St. Antonius Ziekenhuis in Oudenrijn.

Vergoeding
Laserbehandeling bij een naevus flammeus wordt vaak vergoed. Hiervoor wordt een machtiging aangevraagd. De overige laserbehandelingen worden niet vergoed. Patiënten krijgen vooraf een kostenoverzicht.

Terug naar de nieuwsbrief

Copyright © 2018 Huid- en Oedeemtherapie Houten. Alle rechten voorbehouden.

 

 

Logo SEMH erkend   Logo KP   Logo NVH