Compressie met klittenband

Er is een alternatief voor de therapeutische kous en voor langdurig zwachtelen: een niet-elastisch compressieverband met klittenbandsluiting. Het blijkt een uitkomst voor patiënten die geen therapeutische kousen kunnen dragen en voor patiënten die de nadelen van langdurig zwachtelen liever vermijden. Als enige in de regio ben ik gecertificeerd voor het aanmeten van deze verbandmiddelen.

Nu ook in Nederland
Het compressiemiddel, met de naam CircAid (‘Circulation Aid’), is in Amerika al jaren in gebruik en begint nu ook in Nederland bekend te worden. Er zijn verschillende CircAid vormen, die elk bestaan uit meerdere niet-elastische banden, die met klittenband worden vastgezet.

Gemakkelijk en pijnloos
De meeste patiënten kunnen ze zonder hulp zelf om- en afdoen en zijn daarvoor, anders dan bij zwachtelen, dus niet afhankelijk van (mantel)zorgverleners. Het aan- en uittrekken is bovendien pijnloos en kan geen huidbeschadiging veroorzaken, iets wat bij elastische kousen wel voorkomt. Een ander groot voordeel van de CircAid compressieverbanden is dat de druk per band gemakkelijk instelbaar is. Een op maat gemaakte CircAid is ook nog eens veel goedkoper dan het gebruik van zwachtels.

Comfortabeler
CircAid verbanden kunnen zowel bij veneuze als bij lymfatische aandoeningen worden ingezet. Afhankelijk van de indicatie zijn er, voor armen en benen, verschillende producten beschikbaar. Voor het aanmeten is het wel belangrijk dat de arm of het been vrijwel oedeemvrij is of dat er nog minimale oedeemreductie te verwachten is, omdat het klittenband niet eindeloos bij te stellen is. Een andere contra-indicatie is arterieel vaatlijden. Een CircAid product voelt comfortabeler aan dan een therapeutische kous, maar is wel dikker. Het is dus iets lastiger om er kleding overheen te dragen.

Gecertificeerd
Voor het aanmeten van zowel therapeutische kousen als CircAid verbanden kan de patiënt terecht bij Huid- en Oedeemtherapie Houten. Ik ben als enige in de regio gecertificeerd voor het aanmeten van CircAid producten. Met mijn kennis van de producten bekijk ik samen met de patiënt of ik een therapeutische kous of een CircAid bandage voor ze zal bestellen en zo ja, welke soort en maat. Bij een chronische indicatie worden deze hulpmiddelen vergoed. Daarvoor is een verwijzing nodig.

Enthousiaste reacties
Bij diverse patiënten in Houten heb ik inmiddels CircAid producten aangemeten. Ik ben positief verrast over de therapeutische waarde hiervan en over de enthousiaste reacties van de gebruikers. Ook thuiszorgmedewerkers zijn positief over de voordelen van dit hulpmiddel voor een specifieke patiëntengroep. CircAid producten zijn in sommige gevallen dus een zeer aangenaam en nuttig alternatief voor de therapeutische kous.

Marieke van der Zeyst

Terug naar de nieuwsbrief

Copyright © 2018 Huid- en Oedeemtherapie Houten. Alle rechten voorbehouden.

 

 

Logo SEMH erkend   Logo KP   Logo NVH