Casus acnepatiënt

Merel is 20 jaar en studeert verpleegkunde. De ernstige acne in haar gezicht belemmert haar. Ze worstelt al langere tijd met pukkels en puistjes en heeft daar psychisch behoorlijk last van. Maar wat is in haar situatie de beste aanpak?

Kennismaking
Merel is bij ons terecht gekomen op verwijzing van haar dermatoloog. Hij adviseerde haar een Roacutanekuur, maar dat wilde Merel niet. Ze had via internet vernomen dat Roacutane vervelende bijwerkingen en complicaties kan geven en dat schrikte haar af. Als alternatief kreeg Merel een oraal antibioticum en is ze doorverwezen naar onze praktijk voor acnebehandeling.

Merels gezondheid is verder goed. Ze heeft veel plezier in haar studie en een sociaal actief leven. Tijdens het intakegesprek werd echter al snel duidelijk dat de acne Merel erg hoog zit. Ze is emotioneel en ervan overtuigd dat ze zonder gebruik van goed dekkende make-up mensen afschrikt. En dat is het laatste wat ze wil, zeker tijdens haar praktijkstage in het ziekenhuis.

Huidinspectie
Bij inspectie van de huid zien we een actieve acne. Merel heeft last van zowel inflammatoire pustels, open en gesloten comedonen als postinflammatoire hyperpigmentaties. Haar huid is tevens droog en schilferig, wat vaak het gevolg is van het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten.

Inzicht in de aandoening
Allereerst hebben we Merel inzicht gegeven in het ontstaan en verloop van acne, zodat ze begrijpt wat er met haar huid aan de hand is. Vaak hebben jongeren allerlei vreemde ideeën over acne, wat het allemaal complexer voor ze maakt. Doordat Merel nu weet hoe puistjes ontstaan, begrijpt ze ook dat het gebruik van dekkende foundation een nadelig effect op acne heeft. Een moeilijk punt voor Merel, want ze durft echt niet zonder.

Adviezen voor dagelijks leven
Samen hebben we naar een oplossing voor de foundation gezocht en het volgende afgesproken: tijdens haar stage en sociale bezigheden gebruikt ze gewoon een foundation, maar dan wel een niet-comedogene, die ervoor zorgt dat de talgklieruitgang niet te veel wordt geblokkeerd. Wanneer Merel thuis is, haalt ze haar foundation eraf met een goede make-upverwijderaar en verder probeert ze tijdens het studeren en in de weekenden geen foundation te gebruiken. Merel kan zich hierin vinden en gaat het proberen.
Voor de huidverzorging kan Merel het beste milde producten gebruiken. Wanneer de huid te fanatiek wordt gereinigd en ontvet (waar veel jongeren met acne toe neigen) wordt hij huid droog en verliest hij zijn natuurlijke bescherming. En daardoor wordt de huid juist weer ontvankelijker voor ontstekingen.

Verwijderen van onzuiverheden
Verder hebben we de comedonen en de rijpe pustels verwijderd. Dit voorkomt dat de comedonen onderhuids ruptureren met nieuwe nodi en papulopustels als gevolg. De postinflammatoire hyperpigmentaties kunnen we in de toekomst verminderen door een glycolzuurbehandeling. Daarbij wordt de afschilfering van de bovenste huidlaag gestimuleerd en vervaagt de hyperpigmentatie. Hiervoor moet de acne zich wel eerst in een rustfase bevinden.

Resultaten
Inmiddels gaat het een stuk beter met Merel. De acne is minder actief en Merel voelt zich zelfverzekerder. Ze weet hoe ze haar huid moet verzorgen. En ze weet dat weinig slaap en tentamenstress de acne tijdelijk kunnen verergeren, maar kan hier mee omgaan. Foundation gebruikt ze nog regelmatig, maar ze durft nu ook zónder de straat op. Merel komt nu nog eens per maand naar de praktijk voor een acnebehandeling. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we de behandelfrequentie gaan afbouwen.

Meer dan zorg voor de huid
Acnepatiënten zijn een bijzondere patiëntengroep. Met alleen een behandeling van de huid zijn ze niet geholpen. Persoonlijke aandacht en adviezen zijn belangrijke onderdelen van de acnetherapie. Het is geweldig om te zien hoe een onzekere jongere met huidproblemen - en alle sociale beperkingen die deze soms geven - na verloop van tijd verandert in een zelfverzekerd persoon die kan omgaan met zijn puistjes. Wat hebben we toch een mooi vak!

Omwille van de privacy is de naam Merel gefingeerd.

Terug naar de nieuwsbrief

Copyright © 2018 Huid- en Oedeemtherapie Houten. Alle rechten voorbehouden.

 

 

Logo SEMH erkend   Logo KP   Logo NVH