Bevindingen zonnespreekuur

Onlangs hielden we een zonnespreekuur. Doel was het geven van informatie over de (schadelijke) invloed van de zon op de huid. Voorlichting hierover is belangrijk vanwege het sterk toenemend aantal huidkankerpatiënten in Nederland. Er kwam opvallend veel respons. De meeste vragen gingen over ontstane huidveranderingen. Patiënten voelden vaak schroom om hiervoor naar de huisarts te gaan.

Aanpak
Mensen konden in juni, juli en augustus kosteloos en vrijblijvend een afspraak maken voor het zonnespreekuur, zodat het een laagdrempelig spreekuur was. Tijdens het consult bepaalden we het huidtype en bespraken we het zongedrag en het zonverleden. Ook gaven we uitleg over de invloed van de zon op de huid. Indien gewenst werd de huid bovendien gecontroleerd op huidveranderingen als gevolg van de zon. De patiënt kreeg een persoonlijk zonbeschermingsadvies dat gebaseerd was op het huidtype, het zongedrag en de aanwezige huidveranderingen.

Huidveranderingen
We hebben opvallend veel respons op dit spreekuur gekregen. Vooral vrouwen in de leeftijd van 40 tot 70 jaar reageerden. In de meeste gevallen maakten ze zich zorgen over aanwezige huidveranderingen. Ook waren ze vaak bezorgd over het feit dat ze in hun jeugd zonder zonbescherming in de zon waren geweest.

Huisarts
Veel van de bezoekers van het spreekuur overwogen een bezoek aan de huisarts. Maar ze voelden zich bezwaard om naar de huisarts te gaan voor slechts één plekje op de huid. Het zonnespreekuur werd inderdaad als laagdrempelig beschouwd.

Meestal goedaardig
In de meeste gevallen vonden we goedaardige huidveranderingen. Zoals verrucae seborrhoicae, verrucae vulgaris, lentigo senilis, fibroma en hyperpigmentaties. We konden dus veel mensen geruststellen en onnodige bezoeken aan de huisarts voorkomen. In slechts enkele gevallen constateerden we huidveranderingen met kenmerken van actinische keratose. Deze patiënten werden verwezen naar hun huisarts. We hebben geen naevi met afwijkend patroon gezien.

Behandeling in onze praktijk
In een aantal gevallen vonden patiënten het wenselijk om aanwezige huidveranderingen te laten verwijderen. Vaak uit cosmetisch oogpunt en soms omdat de huidveranderingen op een hinderlijke plaats zaten. Zij maakten hiervoor een afspraak in onze praktijk.

Technieken
Voor het verwijderen van deze oppervlakkige goedaardige huidaandoeningen gebruiken we verschillende technieken. Zoals shave-excisie, coagulatie, laserbehandeling en cryotherapie. Helaas worden deze behandelingen niet meer vergoed door ziektekostenverzekeringen.

Ieder voorjaar zonnespreekuur
Vanwege het succes zullen we voortaan ieder voorjaar een zonnespreekuur houden. Informatie hierover is te zijner tijd te vinden op onze website www.huidtherapiehouten.nl en op onze Facebookpagina www.facebook.com/huidtherapiehouten. Ook plaatsen we bij dit soort acties een advertentie in Het Groentje.

Terug naar de Nieuwsbrief

Copyright © 2018 Huid- en Oedeemtherapie Houten. Alle rechten voorbehouden.

 

 

Logo SEMH erkend   Logo KP   Logo NVH