Adviezen bij erysipelas

Regelmatig krijgen we patiënten in onze praktijk met een doorgemaakte erysipelas. Ze worden naar ons doorverwezen voor behandeling van oedeem en/of het aanmeten van therapeutische kousen. Wij informeren ze altijd uitgebreid over passende skin care. Huidtherapeutische adviezen na wondroos verkleinen namelijk de kans op een recidief.

Een klein wondje
Risicofactoren voor het ontwikkelen van erysipelas zijn chronische veneuze insufficiëntie en lymfoedeem. Daarnaast vergroten schimmelinfecties en slechte huidverzorging de kans op erysipelas. Via een klein wondje of scheurtje, dat soms niet eens zichtbaar is, kan de bacterie de huid binnendringen.

Het belang van goede skin care
Patiënten weten vaak niet dat ze met de juiste huidverzorging zelf het risico op een recidiverende infectie kunnen verkleinen. Als ze meer begrijpen van de ontstaanswijze en de risicofactoren, zijn ze meer gemotiveerd om hun huid goed te verzorgen. Daarom benadrukken we altijd het belang van goede skin care en nemen we de tijd om patiënten hierover te informeren.

Concrete adviezen
Samen met de patiënt bekijken we de conditie van de huid en de nagels. We adviseren goede antibacteriële maatregelen. Zoals het gebruik van een ontsmettende zeep en het goed drogen van de huid na het wassen. Ook belangrijk is een dagelijkse controle van de huid op wondjes. Aanwezige wondjes moeten met een desinfecterend middel ontsmet worden. Het is handig om de huid soepel te houden door deze dagelijks goed in te smeren met een verzorgende bodylotion. Er ontstaan dan minder makkelijk scheurtjes of wondjes in de huid.

Tuinhandschoenen
Daarnaast adviseren we deze patiënten om een schimmelinfectie of eczeem door de huisarts te laten behandelen. Ook regelmatige bezoeken aan een pedicure hebben een preventief effect. Als de erysipelas zich op de arm of hand heeft voorgedaan, bevelen we aan om tijdens het tuinieren of bij vuile huishoudelijke klusjes handschoenen te dragen.

Met deze adviezen en inzichten kan de patiënt zelf de kans op een recidief verkleinen.

Terug naar de Nieuwsbrief

Copyright © 2018 Huid- en Oedeemtherapie Houten. Alle rechten voorbehouden.

 

 

Logo SEMH erkend   Logo KP   Logo NVH