Help, mijn huid heeft een winterdip!

Over mijn droge en geïrriteerde huid in de winter met tips over huidverzorging.

De winter komt er weer aan, het wordt koud buiten en alles lijkt wat grauwer te worden. En dat zie ik ook aan mijn huid. Als de herfst begint wordt mijn huid droger, gaat het wat meer schilferen en krijg ik last van jeuk. Zodra ik begin te krabben (dat moet ik natuurlijk niet doen;) ontstaan er rode plekken met bultjes. Als ik ’s morgens in de spiegel kijk, zie ik niet meer de stralende gloed die ik in de zomer had. Mijn huid ziet er dof en onrustig uit. Conclusie: de jaarlijkse winterdip! Tijd voor maatregelen. In dit blog vertel ik over het ontstaan van een “winterhuid” en wat je er aan kunt doen. Mijn doel: samen met een stralende huid de winter door.

Hoe ontstaat een droge en geïrriteerde huid?

Rond de maand oktober verandert het weer in Nederland. Het wordt kouder buiten, de luchtvochtigheid gaat omlaag en de luchtdruk omhoog, wat in de zomer juist andersom is. Deze weersverandering heeft invloed op je huid. Als we thuis komen, zetten we de verwarming aan om de temperatuur binnen wat aangenamer te maken. Door de verwarming gaat de luchtvochtigheid ook binnenshuis omlaag. De verandering van het klimaat en de lage luchtvochtigheid in huis heeft gevolgen voor je huid. Door de droge lucht verliest je huid meer vocht en het aanwezige vocht dieper in de huid kan moeilijker naar de bovenste huidlaag komen. Dit alles heeft nogal wat gevolgen voor je huid. Het wordt droog, voelt trekkerig en kan gaan schilferen. Er kunnen ook wat sneller kloven ontstaan, vooral op je handen en lippen. Het afweermechanisme van je huid gaat omlaag door dit gebrek aan hydratatie. Daarnaast bevat je huid in de winter ook minder vetten dan in de zomer. Dit zorgt voor een slechtere huidbarrière, de natuurlijke afweer van je huid tegen invloeden van buitenaf, met als gevolg dat de zuurtegraad van de huid stijgt. Ook de elasticiteit van je huid gaat door het vochtverlies achteruit. Er kunnen sneller huidirritaties zoals jeuk en ontstekingen ontstaan. Jeuk kan lang aanhouden met als gevolg rode plekken door het krabben.

Een winterdip, en nu?

Helaas kunnen we het weer niet veranderen, maar we kunnen onze huid wel een handje helpen om deze winterdip te voorkomen. Omdat de weersomstandigheden in de winter anders zijn dan in de zomer, is het ook nodig om je huid anders te gaan verzorgen. Je hebt in de winter vooral reinigings- en verzorgingsmiddelen nodig die de barrière van je huid.

Reiniging

Wanneer je huid door de toenemende kou droog en geïrriteerd aanvoelt, is het verstandig om je huid niet te vaak te reinigen. Doe dit bijvoorbeeld alleen in de avond, zo voorkom je dat er teveel vetten van je huid worden gehaald. Gebruik bij een geïrriteerde huid een milde melkachtige huidreiniger die niet schuimt. Een voorbeeld hiervan is de huidreiniger op basis van melkzuur met een pH van 3,5 van Meditopics. Door de lage pH helpt het de zuurtegraad van de huid te herstellen. Is je huid vooral droog en schilferig, maar heb je niet last van de irritaties? Dan kun je een huidreiniger op basis van glycolzuur proberen. Glycolzuur verbeterd de vochtbalans in de huid en verwijdert schilfers. Een voorbeeld hiervan is de peptide glyco cleanser van Dermaquest.

Verzorging

Voor de verzorging van je huid is het belangrijk om in de winter een wat vettere crème te gebruiken. Een vettere crème zorgt ervoor dat er een beschermend laagje over de huid komt, wat vochtverlies van de huid tegengaat. Een goede crème bevat naast een ingrediënt dat zo’n laagje geeft, ook ingrediënten die je huidbarrière herstellen. Niacinamide, vitamine C of panthenol zijn dit soort stoffen. Een voorbeeld van een crème de fijn is voor de winter is de provitamine crème van Meditopics. Deze crème bevat naast niacinamide ook verschillende plantaardige oliën die het vochtvasthoudende laagje op de huid creëren, én ze bevatten anti-oxidanten, die je huidbarrière verbeteren. Mocht je extreem droge plekken hebben in je gezicht, is de Cicaplast baume van La Roche-Posay een optie. Deze crème is wat vetter en zorgt voor een beschermend laagje.

Handen

Speciaal voor de handen kun je gebruik maken van een vette handcrème om kloofjes tegen te gaan. De Cicaplast mains van La Roche-Posay bevat glycerine en niacinamide wat vochtvasthoudend en barrière herstellend werkt.

Aanvullende verzorging

Naast de algemene winterverzorging kunnen aanvullende producten helpen de barrière functie van je huid verbeteren. Een crème met 10% glycolzuur kan dit bevorderen. Tevens is het mogelijk je huid een boost te geven door een glycolzuurpeeling te ondergaan. Lees hier meer over glycolzuurpeelings.

Mijn advies is: Begin zo snel mogelijk met je aangepaste huidverzorging voor de winter. Dan voorkom je al die vervelende huidklachten en ziet je huid er ook in de winter stralend uit! En gaat het echt hard vriezen, smeer dan een extra vetlaagje op je huid als je op de fiets stapt ;)

Heb je vragen? Stuur gewoon een mailtje via het contactformulier op de website. Een appje naar de praktijk kan ook 06-460 613 64.
Stralende wintergroet!
Iris

Acne en de zon, het lijkt een mooie combinatie. Maar is dat ook zo?

Veel mensen ervaren minder acneklachten in de zomer. De ontstekingen worden minder en littekentjes zoals bruine vlekjes vervagen. De huid ziet er eindelijk weer rustiger uit. Met een opgelucht gevoel worden de acne-verzorgingsproducten achter in de kast gezet en wordt elke zonnestraal omarmt. Maar is dat wel zo slim? En wat is nou echt het effect van zonlicht op acne?

De invloed van zonlicht op acne.


Zonlicht heeft een lichte ontstekingsremmende werking. Dit is gunstig bij ontstekingen zoals puistjes. De bacteriën die een belangrijke rol spelen bij het ontstekingsproces worden minder onder invloed van zonlicht. Dit lijkt heel gunstig, maar er gebeurt meer met de huid onder invloed van de zon.

Zonlicht maakt de bovenste huidlaag dikker.


Door het dikker worden van de bovenste huidlaag raakt de talklieruitgang verstopt. Het talg kan zich niet meer over de huid verspreiden zoals bij een gezonde huid. Er ontstaan dus nieuwe talgverstopping in de huid. Vaak zijn deze talgverstoppingen in de zomer niet goed zichtbaar omdat de huid is verkleurd door de zon.

Zonlicht droogt de huid uit.


Dat lijkt een positieve invloed van de zon op acne, maar dat is het zeker niet. Door het uitdrogen van de huid neemt de talgproductie toe, een natuurlijke reactie van de huid. Een toenemende talgproductie door het uitdrogen van de huid in combinatie met het afsluiten van de talgklieruitgang veroorzaakt een toename van talgverstoppingen. De talgproductie bij acne is bovendien al hoger dan bij een gezonde huid.

Door zonlicht krijgt de huid een bruine kleur.

De bruine verkleuring verdoezelt de acnelittekentjes zoals pigmentvlekjes, veroorzaakt door ontstekingen. De pigmentvlekjes zijn niet echt verdwenen maar worden gemaskeerd door de bruine verkleuring van de huid. Na de zomerperiode, als de huid weer lichter wordt, zijn de pigmentvlekjes weer zichtbaar. Zelfs meer zichtbaar dan voorheen, veroorzaakt door het zonlicht. Het bruin worden van de huid kan uiteindelijk onherstelbare schade aan het DNA van de huidcel veroorzaken met het risico op huidkanker.

Goede zonbescherming is belangrijk, ook bij acne!


De verraderlijke positieve invloed van zonlicht op acne kan verwarrend zijn. Je ziet de puistjes minder worden en je krijgt een bruin kleurtje. Dat is precies wat je juist wil.Toch is het belangrijk een goede zonnebrandcrème te gebruiken. In de eerste plaats omdat de schadelijke invloed van zonlicht op de huid zwaarder weegt dan tijdelijke afname van ontstekingen. Op de tweede plaats ter voorkoming van een acne uitbraak na de zomerperiode.
Gelukkig zijn er inmiddels goede zonnebrandcrèmes speciaal voor de acnehuid te koop. De samenstelling van deze crèmes is aangepast aan de acnehuid en zijn vaak minder vet dan gewone zonnebrand crèmes.

Copyright © 2017 Huid- en Oedeemtherapie Houten. Alle rechten voorbehouden.

 

 

Logo SEMH erkend   Logo KP   Logo NVH