Logo Huidtherapie Oedeemtherapie Houten

Wat is glycolzuur en wat doet het voor je huid?

Glycolzuur

Glycolzuur is een organisch zuur en valt onder de alpha-hydroxy zuren. Het wordt verkregen uit rietsuiker. Glycolzuur heeft kleine moleculen waardoor het goed in de huid dringt, beter dan bijvoorbeeld melkzuur.

Wat doet het met de huid?

Afhankelijk van het percentage van het glycolzuur, de pH-waarde en de applicatieduur dringt het zuur tot in een bepaalde diepte van de bovenste huidlaag. De verbindingen tussen de huidcellen worden door het zuur afgebroken waardoor de bovenste huidlaag loslaat. Een oppervlakkige glycolzuurpeeling in een laag percentage werkt exfoliërend, ontstekingsremmend en anti-oxiderend. Bij gebruik van een hoger percentage wordt ook de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Het is een fijn zuur met een brede werking.

Waarbij is een glycolzuurpeeling effectief?

Glycolzuur heeft effect op de bovenste huidlaag. Alle onregelmatigheden in die bovenste huidlaag worden door het glycolzuur vervaagd. Denk hierbij aan oppervlakkige pigmentvlekken, bijvoorbeeld ontstaan door de zon, of fijne oppervlakkige rimpeltjes. Bij acne veroorzaakt glycolzuur een betere talgafvoer doordat de talgklieruitgangen vrij komen en er minder verstoppingen ontstaan. Maar ook een vale of futloze huid kan opknappen van een glycolzuurpeeling.

Wat is het resultaat?

Het loslaten van de bovenste huidlaag kenmerkt zich door flinke schilfering en soms zelfs vervelling van de huid. Na de periode van schilfering en vervelling komt een stralende en egalere huid tevoorschijn. De huidoneffenheden die zich in de bovenste huidlaag bevonden zijn namelijk met het schilferen en vervellen van de huid afgestoten. Bij een hoger percentage glycolzuur wordt de huid ook licht verstevigd.
Voor een optimaal resultaat zijn wel meerdere peelings nodig, variërend in sterkte.

Is glycolzuur voor iedere huid geschikt?

Glycolzuurpeelings zijn geschikt voor de lichtere huidtypes. Een donkere huid is namelijk gevoeliger voor intensieve behandelingen zoals peelings. Er kunnen dan donkere vlekken ontstaan als reactie op de peeling.
Wanneer je medicijnen gebruikt kan het voor komen dat het niet gecombineerd mag worden met een glycolzuurpeeling.
Het is altijd raadzaam eerst een testbehandeling te ondergaan om te kijken hoe je huid reageert voordat je een groter gebied laat behandelen.

NB: Wist je dat de werking van glycolzuur op de huid zelfs wetenschappelijk is bewezen?

Zelfcontrole van de huid

Hoe controleer je je huid op veranderingen?

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mensen met een blanke huid. Het aantal huidkankerpatiënten in Nederland stijgt enorm. Huidkanker is vaak goed te behandelen, mits vroegtijdig herkend.
Controleer daarom regelmatig je huid op veranderingen.

Zelfcontrole van je huid is kijken en voelen!

Kijken:
Bekijk je huid over je hele lichaam. Let op afwijkende moedervlekken ten opzichte van de andere moedervlekken op je lichaam. Vraag een ander om je rug te bekijken of gebruik een handspiegel.
Vergeet je voetzolen niet te controleren.

Voelen:
Nadat je je huid goed hebt bekeken, controleer je je huid op veranderingen die niet zichtbaar maar wel voelbaar zijn. Let hierbij op structuurveranderingen van de huid.
Wrijf licht met je vingertoppen over je huid. Vergeet je oren niet. Controleer bij verminderde haargroei ook je hoofdhuid.

Waar moet je op letten?


Moedervlekken:

 • een moedervlek die afwijkt in kleur, vorm of dikte ten opzichte van alle andere moedervlekken op je lichaam
 • een moedervlek die groter wordt en een asymmetrische vorm heeft
 • een moedervlek waarvan de kleur of samenstelling is veranderd ten opzichte van een eerdere controle
 • bij jeuk, pijn of steken in een moedervlek
 • korstjes of bloedingen aan een moedervlek
 • een nieuwe moedervlek groter dan 5mm (bij jongeren tot 25 jaar is het ontstaan van een nieuwe moedervlek acceptabel)


Plekjes op je huid in een gebied dat veel aan zonlicht is blootgesteld:

 • een langzaam groeiende rode, huidkleurige of bruine verdikking in de huid, soms glanzend
 • een niet genezend wondje
 • een rood schilferig plekje dat niet herstelt
 • ruwe huidkleurige, rode of bruine plekjes op de huid
 • een klein bultje dat ruw voelt, huidkleurig of licht rood


Ongerust over een plekje of moedervlek?Neem gerust contact met ons op. We controleren nogmaals het plekje of de moedervlek. Bij onduidelijkheid over de aard van het plekje of de moedervlek verwijzen we naar je huisarts.

Copyright © 2017 Huid- en Oedeemtherapie Houten. Alle rechten voorbehouden.

 

 

Logo SEMH erkend   Logo KP   Logo NVH