Logo Huidtherapie Oedeemtherapie Houten

Acne en de zon, het lijkt een mooie combinatie. Maar is dat ook zo?

Veel mensen ervaren minder acneklachten in de zomer. De ontstekingen worden minder en littekentjes zoals bruine vlekjes vervagen. De huid ziet er eindelijk weer rustiger uit. Met een opgelucht gevoel worden de acne-verzorgingsproducten achter in de kast gezet en wordt elke zonnestraal omarmt. Maar is dat wel zo slim? En wat is nou echt het effect van zonlicht op acne?

De invloed van zonlicht op acne.


Zonlicht heeft een lichte ontstekingsremmende werking. Dit is gunstig bij ontstekingen zoals puistjes. De bacteriën die een belangrijke rol spelen bij het ontstekingsproces worden minder onder invloed van zonlicht. Dit lijkt heel gunstig, maar er gebeurt meer met de huid onder invloed van de zon.

Zonlicht maakt de bovenste huidlaag dikker.


Door het dikker worden van de bovenste huidlaag raakt de talklieruitgang verstopt. Het talg kan zich niet meer over de huid verspreiden zoals bij een gezonde huid. Er ontstaan dus nieuwe talgverstopping in de huid. Vaak zijn deze talgverstoppingen in de zomer niet goed zichtbaar omdat de huid is verkleurd door de zon.

Zonlicht droogt de huid uit.


Dat lijkt een positieve invloed van de zon op acne, maar dat is het zeker niet. Door het uitdrogen van de huid neemt de talgproductie toe, een natuurlijke reactie van de huid. Een toenemende talgproductie door het uitdrogen van de huid in combinatie met het afsluiten van de talgklieruitgang veroorzaakt een toename van talgverstoppingen. De talgproductie bij acne is bovendien al hoger dan bij een gezonde huid.

Door zonlicht krijgt de huid een bruine kleur.

De bruine verkleuring verdoezelt de acnelittekentjes zoals pigmentvlekjes, veroorzaakt door ontstekingen. De pigmentvlekjes zijn niet echt verdwenen maar worden gemaskeerd door de bruine verkleuring van de huid. Na de zomerperiode, als de huid weer lichter wordt, zijn de pigmentvlekjes weer zichtbaar. Zelfs meer zichtbaar dan voorheen, veroorzaakt door het zonlicht. Het bruin worden van de huid kan uiteindelijk onherstelbare schade aan het DNA van de huidcel veroorzaken met het risico op huidkanker.

Goede zonbescherming is belangrijk, ook bij acne!


De verraderlijke positieve invloed van zonlicht op acne kan verwarrend zijn. Je ziet de puistjes minder worden en je krijgt een bruin kleurtje. Dat is precies wat je juist wil.Toch is het belangrijk een goede zonnebrandcrème te gebruiken. In de eerste plaats omdat de schadelijke invloed van zonlicht op de huid zwaarder weegt dan tijdelijke afname van ontstekingen. Op de tweede plaats ter voorkoming van een acne uitbraak na de zomerperiode.
Gelukkig zijn er inmiddels goede zonnebrandcrèmes speciaal voor de acnehuid te koop. De samenstelling van deze crèmes is aangepast aan de acnehuid en zijn vaak minder vet dan gewone zonnebrand crèmes.

Wat is glycolzuur en wat doet het voor je huid?

Glycolzuur

Glycolzuur is een organisch zuur en valt onder de alpha-hydroxy zuren. Het wordt verkregen uit rietsuiker. Glycolzuur heeft kleine moleculen waardoor het goed in de huid dringt, beter dan bijvoorbeeld melkzuur.

Wat doet het met de huid?

Afhankelijk van het percentage van het glycolzuur, de pH-waarde en de applicatieduur dringt het zuur tot in een bepaalde diepte van de bovenste huidlaag. De verbindingen tussen de huidcellen worden door het zuur afgebroken waardoor de bovenste huidlaag loslaat. Een oppervlakkige glycolzuurpeeling in een laag percentage werkt exfoliërend, ontstekingsremmend en anti-oxiderend. Bij gebruik van een hoger percentage wordt ook de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Het is een fijn zuur met een brede werking.

Waarbij is een glycolzuurpeeling effectief?

Glycolzuur heeft effect op de bovenste huidlaag. Alle onregelmatigheden in die bovenste huidlaag worden door het glycolzuur vervaagd. Denk hierbij aan oppervlakkige pigmentvlekken, bijvoorbeeld ontstaan door de zon, of fijne oppervlakkige rimpeltjes. Bij acne veroorzaakt glycolzuur een betere talgafvoer doordat de talgklieruitgangen vrij komen en er minder verstoppingen ontstaan. Maar ook een vale of futloze huid kan opknappen van een glycolzuurpeeling.

Wat is het resultaat?

Het loslaten van de bovenste huidlaag kenmerkt zich door flinke schilfering en soms zelfs vervelling van de huid. Na de periode van schilfering en vervelling komt een stralende en egalere huid tevoorschijn. De huidoneffenheden die zich in de bovenste huidlaag bevonden zijn namelijk met het schilferen en vervellen van de huid afgestoten. Bij een hoger percentage glycolzuur wordt de huid ook licht verstevigd.
Voor een optimaal resultaat zijn wel meerdere peelings nodig, variërend in sterkte.

Is glycolzuur voor iedere huid geschikt?

Glycolzuurpeelings zijn geschikt voor de lichtere huidtypes. Een donkere huid is namelijk gevoeliger voor intensieve behandelingen zoals peelings. Er kunnen dan donkere vlekken ontstaan als reactie op de peeling.
Wanneer je medicijnen gebruikt kan het voor komen dat het niet gecombineerd mag worden met een glycolzuurpeeling.
Het is altijd raadzaam eerst een testbehandeling te ondergaan om te kijken hoe je huid reageert voordat je een groter gebied laat behandelen.

NB: Wist je dat de werking van glycolzuur op de huid zelfs wetenschappelijk is bewezen?

Copyright © 2017 Huid- en Oedeemtherapie Houten. Alle rechten voorbehouden.

 

 

Logo SEMH erkend   Logo KP   Logo NVH